Leiderschap: ‘a way of life’

Wat topsport betreft deed ik aan waterpolo en speelde ik in de jaren ’70 begin ’80 bij de meest toonaangevende club van Nederland, HZC de Robben uit Hilversum. Vele malen Nederlands kampioen geweest en eind jaren ’70 en begin ’80 ook geselecteerd voor het eerste nationaal dameswaterpoloteam met in 1978 officieus wereldkampioen in Berlijn en in 1980 officieel ‘wereldkampioen’ (met de winnende goal op mijn naam).

Topsport betekende doelgericht dagelijks trainen, mijn fysieke en mentale grenzen verleggen, open staan om nieuwe vaardigheden, technieken en tactieken te leren en de samenwerking binnen het team optimaliseren. Mijn leven en vooral mijn ‘mindset’ was hier voor het grootste deel probleemloos op afgestemd. Trainingen en wedstrijden gingen altijd voor, op alles, op vakanties, verjaardagen, excursies etc. Ik hield er altijd rekening mee. Daarom, het was voor mij ‘a mental way of life’.

En eigenlijk, als ik eerlijk ben, is dat nu met ‘leiderschap’ ook zo. Ik ben sinds 1997 met het ‘passie voor leiderschap virus’ besmet. Eerst nog heel erg vanuit de HR hoek gerelateerd aan bedrijfskundig management en leidinggeven en pas in 2005 als leiderschapstrainer en coach. De training op basis van de 7 eigenschappen voor effectief leiderschap van Stephen Covey is voor mij helpend en richtinggevend geweest en is de basis. Verder was ik van nature principe gestuurd en lagen de eigenschappen: denk win -win, werk synergetisch, begin met het einde voor ogen (visie) en wees pro-actief dicht bij mijn natuur.

Maar in tegenstelling tot vele anderen die het boek lezen en over gaan tot de orde van de dag, of het volgende boek, heb ik van de eigenschappen mijn levensstijl gemaakt. Ook mijn man er mee besmet en een inspirerend voorbeeld geweest. Samen verdiepen wij ons verder, lezen er over, geven trainingen en workshops en sparren we veel over wat nu echt de essentie is. Ook leiderschap in crisis en onder stress (zoals bij crisis).

Ons idee is onder andere dat:

1. Leiderschap is ‘a way of mental life’, je bent er dagelijks mee bezig, omdat het principes zijn die universeel zijn en zowel thuis als zakelijk of in de sport ‘leefbaar’.

2. Leiderschap is focus bepalen en koers houden en jezelf hierin bijsturen, ook thuis, sociaal, zakelijk, gezondheid. Jezelf monitoren, coachen en bijsturen.

3. Leiderschap is open staan om te leren en kritisch naar jezelf te kijken, en (hulp)vragen blijven stellen. Ego in de koelkast.

4. Leiderschap is waarden gedreven, sociaal, integer en met de beste intenties in dialoog met anderen tot de beste resultaten komen, op basis van wederzijdse afhankelijkheid. Inzetten op de relatie en vertrouwen.

In een workshop leiderschap van Hulscher Change Managment, krijg je zicht op de tools die handig zijn jezelf te leiden. Zelf heb je vooral een wil of verlangen nodig, passie en toewijding en dan de moed om het te doen. Want eenmaal besmet, is er geen weg terug…

Vanuit deze passie anderen inspireren, is het mooiste wat er is. Leiderschap is het ontwikkelen van het meesterschap over je persoonlijke zelf en dat is ‘a mental way of life’, dag in dag uit. En dat kunnen, maakt je krachtig en effectief! Een leven lang.

Dit bericht is geplaatst in Leiderschap, Uncategorized. Bookmark de permalink.