‘Ik moet nog’…. De druk die je jezelf oplegt.

Laatst raakte ik in de kleedkamer van de sportschool in gesprek met een jonge dame. Ze sprak me oorspronkelijk aan over mijn sportoutfit (hardlooptenue) en wat ik ging doen. ‘Cardiofitness’ zei ik. Hardlopen en op de crosstrainer. Ze sprak haar waardering uit en zei dat ze zelf nu spinning was gaan doen. Sinds kort. Dat was goed voor haar zei ze. Ze ‘moest’ het doen om meer ontspannen te raken. Ze was te gestrest. Ze moest o…ok zoveel vertelde ze. ‘Ik moet stofzuigen, boodschappen doen, kinderen ophalen, huis opruimen, ontspannen…..’ Zo druk en zoveel moeten.
Ik zei: ‘dat is wel heel veel moeten’. Van wie moet je dat’? ‘Van mezelf’ zei ze. Op mijn vraag ‘waarom dan’ had ze geen antwoord en op ‘wat zou je zelf willen?’ Zei ze ‘meer ontspannen zijn’.
Het woordje ‘moeten’ gebruiken betekent dat het lijkt of je je door iets buiten jezelf laat verplichten iets te doen. Alsof je niet zelf gekozen hebt. Alsof je door andermans ogen en bril kijkt naar jezelf kijkt en dan jezelf wat oplegt.
Maar iedereen heeft altijd een keuze! Doe he het, of doe je het niet?

Dit bericht is geplaatst in Leiderschap, Uncategorized. Bookmark de permalink.