Voorkom stress Manage je Aap

Deze week is het de week van de werkstress. Allerlei suggesties en ideeën komen naar voren hoe dit aan te pakken. De vraag ‘ hoe voorkom je het?’ en  als je overspannen bent geraakt ‘ hoe kom ik hier weer uit?’ liggen voor de hand. Ik prijs me gelukkig dat ik in de afgelopen jaren kennis en ervaring heb opgedaan om anderen op dit gebied te helpen als coach en persoonlijk leiderschapstrainer. Eigenlijk sinds ik de trainersacademie van Nieuwe Dimensies heb gevolgd in 2005, deels gebaseerd op de theorie en principes van Tony Robbins, Deepak Chopra, Stephen Covey, Bateson en vele anderen, weet ik hoe belangrijk het is jezelf te kunnen leiden. Baas te zijn van je eigen agenda. Balans te houden tussen wat echt belangrijk is en wat urgent is. Alleen gaat dat dit altijd vanzelf en betekent het bewustzijn er op houden. Alert blijven.

Want de wereld om ons heen verandert. Daar hebben we geen invloed op. Organisaties veranderen mee. Taken veranderen. Daar hebben we vaak beperkt invloed op. Het enige of eigenlijk de enige persoon op wie je echt invloed hebt, ben jezelf. Jouw keuzes, jouw besluiten en jouw daaruit volgende acties bepalen hoe je er nu voor staat.

Je kunt richting toekomst het verleden met je meesjouwen als sleepanker. En hoe vaker je er naar kijkt, hoe groter en zwaarder het wordt. Immers, wat je aandacht geeft groeit.

Je kunt ook je focus verleggen richting toekomst. Waar je heen wilt . En zorgen dat je alleen dat uit de bagage van je verleden meeneemt wat helpend is om je doelen te bereiken. Dat kunnen helpende gedachten, denkbeelden of gewoontes zijn. Alleen hebben we vaker last van onze ‘chimp’ die niet helpende gedachten, gevoelens en gewoontes voortbrengt. Onze chimp met een andere, zeg maar ‘jungle’ agenda, andere belangen die als het er op aan komt sterker zijn dan ons verstand (hier gebruik ik de professor als metafoor voor). Overleving van de soort staat voorop, evenals bescherming van de troep, bescherming van het territorium. Met maar drie soorten van reactie op spannende onbekende situaties (verstarren, vluchten of vechten).

Als ik terug kijk naar de periode waarin ik overspannen was kan ik zeggen dat ik ‘gegijzeld’ was door mijn aap. Daar word je geen aangenamer mens van voor je omgeving….

Met al mijn kennis, ervaring en methodieken op gebied van ‘manage je aap, persoonlijk en transformationeel leiderschap, plus een coach, ben ik er vrij snel sterker, bewuster en zelfverzekerder uit gekomen. Mijn sleepankers zijn weg. Ik voel me vlinder vrij. En dat is een zeer aangenaam gevoel. Ik zorg in ieder geval goed voor ‘mijn chimp!’.

Sporten doe ik 4 tot 6 keer per week. Voldoende rust. Gezond eten. Muziek luisteren. En vooral weten wat ik wil, wat ik kan en wie ik ben. En daar richting aan geven. Dat is persoonlijk leiderschap. Daar zou wat mij betreft meer aandacht voor mogen komen.

We doen het al bij de opleiding van de Officier van Dienst van de Brandweeracademie. De pas opgeleide officieren van dienst zullen ook de termen chimp (aap), professor en persoonlijk leiderschap kennen.

Mede omdat door de afwisseling theorie – praktijk met uitdagende oefeningen – gelijk bewustzijn geeft op ‘je chimp’. Toch wel humor natuurlijk.

Dit bericht is geplaatst in Blog. Bookmark de permalink.